Külkapcsolatok

LEONARDO Mobilitási Projektek - FINNORSZÁGBAN:

Szakmai gyakorlat Finnországban, Joensuuban 2012.

2012. március 30 - április 21-ig iskolánk hat tanulója - Puruczki András (magasépítő technikus), Rajna Tamás (kőműves), Hotter Gyula (belsőépítési burkolat és szerkezet szerelő), Varga József (ács), Képíró Dániel és Konecsni Gergő (burkoló) - építőipari szakmai gyakorlaton vettek részt Finnországban, Joensuuban, a Pohjois-Karjalan Ammattiopisto középiskolában.
Az előzetes felkészítés során megismerkedtek a finn kultúrával, finn alapvető nyelvi kifejezésekkel, megerősítették angol nyelvtudásukat és az utazás minden részletére vonatkozó szakmai felkészítést kaptak.
Iskolai kísérő nélkül, Helsinkin keresztül - átszállással - repülővel érkeztek Joensuuba, ahol a finn iskola képviselője várta őket.
Tanulóink szerkezetépítő csoportként, összetett építőipari gyakorlaton vettek részt, tehát több szakma és szakmacsoport munkájában is betekinthettek. A finn oktatási szemlélet szerint a tanulók "építőmesteri" képzést kapnak, tehát a saját szakmájukon kívül hosszabb-rövidebb gyakorlaton vesznek részt a kapcsolódó szakmákban is. Így tanulóink fa szerkezeteket építettek és kezeltek, burkolatot készítettek különböző anyagokból, festettek, tapétáztak, festést terveztek, valamint kapcsolódó szakmaként a klímatechnikával ismerkedtek. Munkájukat szakmai tanárok irányításával, finn tanulók mellé beosztva, de önállóan tervezték és végezték. Ennek során új technikákat ismertek meg, sok tapasztalatot szereztek és megismerték a finn munkaszervezést, amely rendkívül nagy hangsúlyt fektet a munkavégzés előtti előkészítésre.
A finn fogadó iskola - Ara Hayrabedian nemzetközi koordinátor vezetésével - számos kulturális programot szervezett, hét végén és hét közben egyaránt. Kirándultak a Koli Nemzeti Parkba, Tulikivibe, megnézték a helyi építészeti emlékeket, egyik tanáruk meghívta őket vendégségbe Joensuu közelébe, a házába. Az iskola stúdiójában közösen zenéltek, szabadidejükben biliárdoztak, felfedezték a helyi ifjúsági szórakozóhelyeket, filmeket néztek, vásároltak és Puruczki András "mesterszakács" vezényletével főztek. Barátok, ismerősöket szereztek, és a továbbiakban is tartani szeretnék a kapcsolatot a finn diákokkal.
Beszámolóik szerint tanulóink közül többen is szeretnének hosszabb ideig Finnországban dolgozni, illetve van aki - kedvet kapva a külföldi utazáshoz - már beadta jelentkezését egy franciaországi hosszabb tanulmányútra.
A fentiek alapján - évről-évre - igen eredményesnek tartjuk a külföldi szakmai gyakorlatot, s mivel a Leonardo program folytatódik, bíztatunk minden arra érdemes jelenlegi és jövendőbeli tanulónkat, hogy próbálják ki magukat! Jelentkezzenek minél több szakmából, minél többen, ezzel is öregbítve iskolánk és a magyar szakképzés jó hírét.


További képek megtekinthetők >>>> ITT!


Józsa Zsuzsanna
nemzetközi kapcsolatokért felelős
tanár

Budapest, 2012. június


Finnországi élményeink 2011. március 28-tól április 19-ig:

2011. március 28 - április 19-ig építőipari szakmai gyakorlaton vettünk részt Finnországban, Joensuuban, a Pohjois-Karjalan Ammattiopisto középiskolában.
Nagyon vártuk az érkezést, mivel az előzetes felkészítésnek köszönhetően már széleskörű betekintést nyertünk a minket váró szokásokba és kulturális sokszínűségbe.
Festő és szerkezetépítő gyakorlaton vettünk részt az iskolai tanműhelyben és külső, "élő" helyszínen. Sok új tapasztalatot szereztünk, részt vettünk a kinti mindennapi munkában, és új technikákat is megismertünk. A festők aranyoztak, márványoztak, nemes vakolatot készítettek, tapétáztak, gletteltek, de az iskola folyosójának falára önálló kompozíciót is készítettek. A szerkezetépítőknek a legnagyobb élmény a rönkház építése volt, ahol minden aktuális munkafázisban részt vettek.
A szakmai tapasztalatokon kívül kulturális élményeket is szereztünk, tanultunk kicsit finnül, és a finn szokásokat is megismerhettük.

Hétvégén - és gyakran hét közben is - különböző programokra vittek bennünket. Jártunk a Koli nemzeti parkban, a tradicionális finn lékfürdőben, látogatást tettünk egyik tanárunknál, ahol közösen zenéltünk, és finn ételkülönlegességekkel vendégeltek meg bennünket. Szabad időnkben biliárdoztunk, filmeket néztünk, vásároltunk, főztünk.

Sok új barátot, ismerőst szereztünk, akik közül többekkel azóta is tartjuk a kapcsolatot. Többen is elhatároztuk, hogy későbbi tanulmányaink során, vagy magánemberként visszamegyünk még Joensuuba.
Mivel a Leonardo program folytatódik, minden diáktársunknak javasoljuk, hogy pályázzanak erre a tanulmányútra, mert felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak.

További képek megtekinthetők>>>> ITT!

Baráz Attila
Kerekes Alexandra
Kovács Gergely
Mészáros Levente
Nagy-Berecz Balázs
Nagy Karolina

Budapest, 2011. június


2008 - 2009. magyar - finn projektjeinek összefoglalása

A küldő és fogadó intézmény kapcsolata immáron több évtizedes múltra tekint vissza : kölcsönösen küldünk egymáshoz - az utóbbi évtizedben LEONARDO Mobilitási Projektek keretében - szakmai alapképzésben résztvevő fiatalokat.Az együttműködés a küldő intézmény - ÉDISZ, ill. TISZK - központtá válásával megváltozott nevén Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskola, YBLESZI - és a fogadó intézmény , North Karelia College, Ammattiopisto Joensuu között tehát sok közös tapasztalaton alapuló , jól bejáratott úton történik.

2007-ben "Kőfeldolgozás és könnyűszerkezetes építkezés" címmel nyertünk pályázatot a Tempus Közalapítványnál . A projekt tartalma az építészet és ipari díszítőművészet területén fogott át 6 szakmát, amit 3 párba szerveztünk. A kőműves - ács , szobafestő - díszítőfestő tanulók az építészet szakmacsoportban tanulmányozhatták a világhírű finn fa-alapú könnyűszerkezetes építési módot , ill. az ilyen gyártási - szerelési technológiával készült gerendaházak belső felületeinek vegyszeres kezelési , festési technikáit. Tanműhelyekben, és vállalatnál, valóságos építkezésen is részesei lehettek a szigorú környezetvédelmi előírások és szabványok szerint készített tervek megvalósításának. A kőfaragó - kőszobrász páros ugyancsak tanműhelyi , és termelő vállalati közegben szerezhetett hasznos tapasztalatot arról, hogy a helyben bányászott zsírkő feldolgozása legmodernebb gépi eszközökkel, és belsőépítészeti hasznosítása hogyan valósul meg. Minden résztvevő átélhette, hogy bármely , akár rutinszerű manuális tevékenység mögött is elmélyült alkotó-tervező mozzanat húzódik meg, és a modern kézi szerszámok, gépek mögött , mellett mindenütt jelenlévő valóság az informatika is.

Ugyancsak fontos tartalmi eleme volt a projektnek az is, hogy a résztvevők idegen nyelvi - alapvetően angol - interperszonális kooperációját erősítse , ezzel javítva pozíciójukat később , a munkaerőpiac világában.

Az elnyert pályázat alapján 12 fiatal utazhatott Finnországba szakmai gyakorlatra. A program első felében 2008. tavaszán 6, második felében 2009. tavaszán ugyancsak 6 pályázat útján kiválasztott fiatal utazhatott ki. Mindkét évben a fent említett 6 szakmából 3 -3 párba szervezve válogattunk , és készítettünk fel fiatalembereket. Mindkét turnusban 2 - 2 hátrányos helyzetű fiatal vett részt a programban. A belső pályázati rendszerünk jól vizsgázott, úgy érezzük, az arra leginkább érdemesült személyeket sikerült kiválogatni. Az első év résztvevői a kiválasztási és felkészítési procedúra után 2008.04.06-án utazhattak ki , és 04.26-án tértek vissza , sikeresen befejezve programjukat. A 2. csoport 2009.04.13-án utazott ki, és 04.29-én indult vissza. Utóbbiak úgy zárták sikeresen a programjukat, hogy szervezési nehézségek , repülőjegy-problémák miatt valamivel rövidebb idő állt rendelkezésükre.

A program szervezését a küldő intézmény részéről Hegedüs Ferenc programkoordinátor végezte , Kornya Imre gyakorlati oktatásvezető-helyettes segítségével , több éves tapasztalat birtokában. Finn partnerünknél a projekt fő felelőse Voitto Nuutinen úr volt, akivel 6 éve dolgozunk együtt tanulócsere projektekben. Munkatársai Ari Peltola, Matti Salomen és Jouko Ignatius voltak tanulóink előrehaladásáért elsősorban a felelősök.

A program megvalósítása pályázatunknak megfelelően történt, céljaink nagyobb részt megvalósultak. A fiatalok európai munkakörnyezetben tettek szert itthon nem megszerezhető tapasztalatokra. A rönkházépítés olyan gépi eszközeivel , technikáival ismerkedhettek , amelyek a világ élvonalában állnak.Új anyagok és eljárások megismerése a felületkezelésben, a zsírkő fogyasztói igényeket maximálisan figyelembe vevő , számítógépek vezérelte modern gépekkel történő feldolgozása egy világhírű vállalatnál, mind - mind itthon nem megszerezhető értékes szakmai tapasztalatot jelentettek. Önállóságot tanultak : instrukciók alapján, de egyedül tervezték meg a munkafolyamatokat, önállóan kivitelezték, és dokumentálták tevékenységüket. A szakmai jártasságok, készségek fejlődése mellett a nyelvtudás fejlesztésére is egyedülálló lehetősége nyílt a tanulóknak, amit értékeltek is , mert ez tudatosult bennük. Minden finn iskolai oktató és vállalati felelős elismeréssel nyilatkozott a magyar diákok tudásáról, hozzáállásáról. Valamennyi kiutazó úgy értékelte a szakmai gyakorlatot, hogy élményekben gazdagon tért vissza, és bármikor kész lenne megismételni a programot. Értékes kritikájukat - pl. a felkészítés tekintetében - minden bizonnyal hasznosítani fogjuk a következő programokban.

 Ugrás vissza a főoldalra