SZC logo

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

OM kód: 203032/017 | 1149 Budapest, Várna utca 21/B.

Intézmény logo

Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokYbleszi levelezésKRÉTA

Duális partnerek

Kik a duális partnerek?

Duális partnereink közé olyan üzemek és vállalkozások tartoznak, amelyeknél a szakmai oktatásban részt vevő diákok az általuk választott iparhoz/piachoz kötődő új technológiákat, trendeket és sztenderdeket ismerhetnek meg, szem előtt tartva a XXI. századi gazdasági változásokat. A duális képzőhelyek nyilvántartását a Gazdasági Kamara vezeti. A duális partnernél lehetőség nyílik az iskolákban megszerzett ágazati alaptudással duális szakirányú oktatásban részt venni, ahol a diákok a programtantervben meghatározott szakmai ismereteket sajátítják el. A képzés konkrét termelési és szolgáltatási helyszíneken zajlik, amely által korszerű gyakorlati tudás szerezhető meg.

Miért jó lehetőség neked, hogy jelentkezhetsz egy partnerhez?

A duális szakképzésnek sok előnye van a tanulók számára, hiszen valós gazdasági környezetben tanulhatnak és modern, ismereteket szerezhetnek. A duális képzésben részt vevő vállalat szívesen foglalkoztat olyan munkavállalót, aki a gyakorlati helyszínen sajátítja el a szakmához szükséges tudást. A tanuló a képzés alatt vállalati projektekben vesz részt, megismeri a vállalat által alkalmazott technológiákat, és gyakorlati tudását az elméleti oktatásban is kamatoztathatja. Az adott szakterületen a legjobb szakemberektől, vállalati környezetben sajátíthatja el jövőbeni szakmája alapjait. Mindemellett a duális szakmai oktatásban részt vevőket legalább 100 ezer, legfeljebb 170 ezer forint összegű munkabér illeti meg, ami önálló jövedelmet jelent a diákok számára már a tanulmányok alatt.

Miért jó ez a cégeknek?

A cégek számára a duális képzés hosszú távú befektetés, mert így állandó kapcsolatban lehetnek jól képzett pályakezdő szakemberekkel, akikkel már tanulmányaik során partneri együttműködés alakul ki. A diákokat még jobb teljesítményre ösztönözheti a tanulásban az, hogy tanulmányaik végén, ha jól teljesítenek, egy biztos munkahely várja őket.

Miben tér el ez a képzés a hagyományostól?

A hagyományos képzésben részt vevő diákok – számos szakma esetében – tanulmányaik végeztével kerülnek kapcsolatba az általuk választott cégekkel. A duális képzésben viszont már a tanulói évek alatt lehetőségük nyílik gyakorlati és szakmai tapasztalatot gyűjteni, akár annál a vállalatnál, ahol később el szeretnének helyezkedni.

A duális képzés azt jelenti, hogy a szakma gyakorlati ismereteit, valós munkakörülmények között, vállalkozásoknál sajátítják el a tanulók. A diákok a konkrét szakmájukat csak az első év végén választják ki, tehát a második évtől tanulják meg speciálisan a választott szakma elsajátításához szükséges ismereteket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amelyik diák elsőre a festő szakma iránt érdeklődőtt, de időközben rájött, hogy örömét leli a kőfaragásban, a korábbi döntését az első év végén megváltoztathatja. A duális képzés ekkor, a második évtől veszi kezdetét. Iskolánkban diákjaink előtt adott az az választási lehetőség, miszerint maguk dönthetik el, hogy az intézményünkben, vagy a duális partnereink valamelyikénél folytatják a tanulmányaikat. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy 12 céggel és 6 egyéni vállalkozóval sikerült kialakítanunk partnerséget, akik szívesen fogadják tanulóinkat, és vállalják ifjú elmék pallérozását. 61 diákunk van, akik a duális képzés rendszerében már megkezdték tanulmányaikat partnereinknél. 

Partnerek teljes listája a 2021/22 tanévtől

Partner teljes neve
Címe
Kapcsolattartó
Weboldal
Hányan tanulnak itt?
Partner logó

Befedlek Bt.

1174 Budapest, Bem utca 4.

Zsárik Ferenc

ácsmester

befedlek.hu/

1 tanuló

Europass 90 Kft.

1112 Budapest, Igmándi u. 17.

Valyon András

elnökhelyettes

europass90.hu/

1 tanuló

Partner logó

Ganaco Builder-Trade Kft.

2141 Csömör, Vízműsor u. 36/C.

István Gábor

szakoktató

ganaco.hu/

2 tanuló

Partner logó

Horizont Global Kft.

1095 Budapest, Soroksári út 110.

Dienstmann Tamás

ügyvezető

horizontglobal.com/

1 tanuló

Partner logó

Pellerkő Kft.

2081 Piliscsaba, Fő út 23.

Peller Balázs

cégvezető

pellerko.hu/kapcsolat

1 tanuló

Partner logó

Szívós Team Kft.

1134 Budapest, Botond u. 15,

Szívós Mihály

szakoktató

szivosteam.hu/

22 tanuló


Partnereink

SZC logo

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum


Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola

1149 Budapest, Várna utca 21/B.

Telefon: +36 (1) 363 7459

E-mail: info@ybleszi.hu

OM azonosító: 203032/017


2024Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola