SZC logo

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

OM kód: 203032/017 | 1149 Budapest, Várna utca 21/B.

Intézmény logo

Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokYbleszi levelezésKRÉTA

Bemutatkozás

Tisztelt Látogató!

Tisztelt Látogató!

Megköszönve megtisztelő érdeklődését, üdvözlöm az Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola honlapján. Kérem, engedje meg, hogy röviden bemutassam iskolánk történetét, alapvető céljait, küldetését és feladatait. 

Iskolánkat 1958-ban alapította az akkori Munkaügyi Minisztérium, valamint az Építésügyi Minisztérium. A képzés az első tanévben 6 szakmában 10 osztállyal, 350 tanulóval indult. A kezdetekben mindösszesen 17 fős tanári és 20 fős szakoktatói gárda biztosította a diákok képzését. A kilencvenes évekre bővült az iskola képzési palettája, 16 szakma közül választhattak az érdeklődő fiatalok. Ennek köszönhetően a diákok létszáma közel a tízszeresére növekedett, ehhez alkalmazkodva az oktatók, szakoktatók száma is nagymértékben megemelkedett.

1990-ben megkezdődött - az iskola profiljához leginkább kapcsolódó - a művészeti szakképzés is, kőszobrász, díszítőszobrász és díszítőfestő szakkal bővült a képzési választék. A 2008/2009-es tanévtől a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének határozata alapján iskolánk az újonnan létrejövő Építőipari Térségi Integrált Szakképző Központ Szakképző Iskolájaként, a TISZK központjaként folytatta tevékenységét.  Képzésbővülést jelentett a hozzánk került magasépítő, mélyépítő és építőanyagipari technikus képzés, valamint a megszűnt Kvassay Jenő Szakközépiskolából iskolánkhoz került - a közlekedésépítő szakmacsoporthoz tartozó - híd-, út- és vasútépítő és fenntartó technikus képzés is. Ez óriási szakmai kihívás és felelősség számunkra, de eddigi munkánk elismerése is. Így Budapesten és Pest megyében egyedüliként végzünk képzést a fenti szakmákban. 

Az iskola fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a 2008/2009-es tanévben. Ezzel egy időben változott iskolánk neve is. Örömünkre szolgál és büszkék vagyunk rá, hogy Ybl Miklóst állíthatjuk névadóként iskolánk ifjúsága elé példaképnek. Ybl szorgalmával, tehetségével, emberségével méltán tartozik nemzetünk legnagyobb építészei, építőmesterei közé.

Az elmúlt évek, évtizedek alatt iskolánkban dolgozó, tanuló közösség munkája nyomán, ma olyan szakmailag megbecsült, nagy múltú intézményről beszélhetünk, amely folyamatosan bizonyította és napjainkban is bizonyítja megújulási képességét. Fáradhatatlanul törekszünk az iskola infrastrukturális adottságainak fejlesztésére. A 2011-ben átadott – magyarországi viszonyok között is párját ritkító – új, korszerű, a 21. századi elvárásoknak teljesen megfelelő tanműhelyünk külön figyelmet érdemel; háromszintes épület, kiemelkedően felszerelt géppark, és közel 3000 m2-es terület. Ezen adottságok mellett hivatásunk és kötelességünk, hogy korszerű ismeretekkel ruházzuk fel diákjainkat annak érdekében, hogy a legmagasabb szintű szakmai tudásanyaggal és felkészültséggel lépjenek a munkaerőpiacra. Ily módon a gyakorlati oktatást kiszolgáló háttérrel, versenyképes tudással bíró oktatói testülettel rendelkezünk. Természetesen munkák során nem feledkezhetünk meg az emberi, szakmai értékekről és a hagyományok őrzéséről sem, ugyanis így tudjuk leghitelesebben teljesíteni az iskolákkal szemben támasztott legfontosabb társadalmi elvárást, az értékteremtést. 

Végezetül kérem, engedjenek meg egy zárógondoltatot Molière-től:

"Márványra nehezebb írni, mint homokra, de ott aztán meg is marad sokáig." 

Remélem, hogy honlapunkon minden olyan információt megtalál, amely Önt érdekli. 

Jó böngészést kívánok! 

Dr. Megyesi Csilla
igazgató

 

BemutatkozásBemutatkozás

Partnereink

SZC logo

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum


Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola

1149 Budapest, Várna utca 21/B.

Telefon: +36 (1) 363 7459

E-mail: info@ybleszi.hu

OM azonosító: 203032/017


2024Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola